fredag 28 november 2008

Smördegsinbakad lax med kantareller och färskost

Smördegsinbakad fläsk- eller oxfilé är en finmiddagstradition på många håll (enkelt att göra, smakar fantastiskt gott), men den här gången provade jag istället att baka in fisk (regnbågsforell i mitt fall, men receptet behandlar lax eftersom den är enklare att komma över filéad). Resultat? Superbt!


Typ: varmrätt

Lämpliga tillbehör:

Pressad potatis
Tomat- och fetaostsallad


Räcker till: 4 personer

Ugn: 200°C

Ingredienser:

4 laxfiléer
4 smördegsplattor
200g färska kantareller alternativt 2 burkar konserverade kantareller (hittar du inte kantareller går det självklart bra med annan svamp)
2 dl crème bonjour cuisine Karl-Johansvamp/champinjon (alternativt annan färskost)
1 msk smör
2 äggulor
salt
svartpeppar
Santa Maria Seafood and Fish (alternativt små mängder pressad citron, chilipulver och vitlökspulver)


Så här gör du:

Ta fram smördegen en stund i förväg och låt den mjukna lite, kavla ut smördegen en aning så att den går att vika dubbel (tänk på att du skall rymma en laxfilé på plattan).

Finhacka svampen och fräs den i smör, låt den sedan svalna och rör sedan ut den i crème bonjour. Fördela svamp/oströra på ena halvan av varje smördegsplatta.

Lägg laxfiléerna ovanpå svampen och mal svartpeppar och salt över (jag kryddade även med Santa Maria Seafood and Fish, men har du inte den kan du pressa över sparsamt med citron, och mala över lite torkad vitlök och även krydda med chilipulver). Vik över den tomma halvan av smördegen och pressa ihop kanterna med en gaffel. Pensla smördegen med äggula.

Grädda i cirka 20-25 minuter beroende på laxfiléernas tjocklek.

Inga kommentarer: