onsdag 19 november 2008

Flygande start med flygande Jacob

Om du aldrig ätit flygande Jacob tidigare har du definitivt missat något. Det är en relativt lättlagad rätt (även om mitt recept är lite överdrivet krångligt) som smakar fantastiskt.

Visuellt sett är kanske flygande Jacob inte något att skriva hem till mamma om, så om du vill imponera på flick/pojkvän eller kompisar med mat som ser ut att komma från en gourmétrestaurang finns det bättre alternativ (oroa er inte, sådana recept kommer också), men om du vill bjuda på rustik mat som smakar utsökt är det här en perfekt rätt. Dessutom fungerar den synnerligen bra att laga i stora mängder (om du har tillräckligt stora ugnsformar).



Typ: varmrätt

Lämpliga tillbehör:

Kokt ris
Grönsallad


Räcker till: 3-4 personer

Ugn: 225°C

Ingredienser:

2 bananer

400 g kalkonfilé/kycklingfilé eller motsvarande mängd rester från kokt/stekt/grillad kyckling/kalkon
140 g (1 paket) bacon

1.5 dl vispgrädde
0.5 dl crème fraîche (kan ersättas med motsvarande mängd vispgrädde)
0.5 dl thaichilisås
1 tomat (kan ersättas, dock med sämre resultat, med en matsked ketchup)

1 dl rostade salta jordnötter


Så här gör du:

Skala och skiva bananerna. Strimla kalkonfiléer och bacon. Stek baconet (skall inte bli krispigt, även om originalreceptet tycker det, låt det bara ta färg och svettas ordentligt) utan extra fett (bacon är fett nog ändå). Ta upp baconet ur pannan och stek kalkonköttet. Fördela kalkon, bacon och bananer i botten på formen.

Koka upp vatten och lägg ned tomaten, vänta tills skalet lossnat, plocka upp tomaten med sked eller hålslev. Peta av skalet och dela tomaten. Skär bort kvistfästet samt finfördela eventuella hårda delar av fruktköttet.

Blanda vispgrädde, cremé fraiche, chilisås och tomat i en djup bunke och vispa med elvisp. Häll gräddblandningen i ugnsformen och fördela jämnt. Strö över jordnötterna.

Grädda i mitten av ugnen ungefär 15 minuter.

Servera med ris och grönsallad.

Inga kommentarer: