söndag 14 december 2008

Mjölkfri/vegansk knäck och citronknäck

Även mjölkprotein/laktosallergiker samt veganer är nog sugna på julgodis. Eftersom jag har kompisar i alla dessa kategorier försökte jag fundera ut hur man gör knäck utan grädde. Det var inte så svårt, även om de första försöken var alltför lösa i konsistensen. Efter några försök till har jag även lyckats skapa helt fantastisk citronknäck.

OBS: Du bör inte dubbla receptet, eftersom knäcksmeten snabbt stelnar. Gör hellre två (eller fler) omgångar.


Typ: godis

Ger: 20-25 bitar knäck

Ingredienser:

1 dl ljus sirap
1 dl socker
0.5 dl sojagrädde/havregrädde (hård knäck) / 0.75 dl sojagrädde/havregrädde (mjuk knäck)
(2 tsk citronessens)

Så här gör du:

Blanda sirap, socker och grädde (samt eventuell citronessens) i en mikrovågsugnssäker glasform. Rör tills blandningen är jämn. Värm blandningen i mikrovågsugn i 8 minuter på full effekt. Titta till knäckblandningen efter ungefär 4 minuter; om den är på väg att bubbla över kanten på formen, öppna dörren till mikrovågsugnen tillfälligt och låt den rinna tillbaka ned i formen innan du stänger dörren igen.

Olja en plåt eller plastbricka lätt och ställ ut knäckformar på. Oljan gör så att formarna inte tippar lika lätt när du slår knäck i dem.

När knäcksmeten är klar, ta ut den ur mikrovågsugnen. OBS: om du spiller på dig själv, skölj omedelbart med kallt vatten. Risk för brännskador föreligger. Använd alltid grytlappar, köksvantar eller liknande.

Använd en såsslev och fyll knäckformarna en åt gången. När du fyllt alla formar, ställ knäcken i kylskåp eller utomhus (om du är lyckligt lottad och har riktig vinter i juletid). När knäcken har stelnat är den färdig att äta. Lycka till!


PS: Akta tänderna!

3 kommentarer:

Maja sa...

Tack! Ska testa.

Unknown sa...

@Maja: hur blev knäcken?

Unknown sa...

Använde du mat sojagrädde eller visp?