tisdag 30 december 2008

Vegansk texmex

Visserligen anser jag själv att fajitas (tortillas med grillat kött) är höjden av texmex, men det är ju inte direkt vegetariskt, så när jag senast ordnade en texmex-middag där flertalet vegetarianer deltog blev det att komma på något annat. Med hjälp av diverse receptsidor och lite experimenterande kom jag fram till följande synnerligt välsmakande recept.


Typ: varmrätt eller tillbehör

Lämpliga tillbehör:

Tärnade grönsaker (tomat, gurka, sallad, paprika), hackad lök, crème fraîche, riven ost, tortillas/tacoskal/nachos, någon form av het salsa

eller

kokt ris

Räcker till: 6-8 personer (den lägre siffran om den används som huvudrätt, den högre siffran som del i en texmex-meny)

Ingredienser:

2 msk olivolja
1 stor/2 små hackad gul lök
2 morötter, tärnade
2 stjälkar celeri, hackade
2 paprikor, hackade
2 jalapeño (alt 1 starkare chilifrukt), avfröade och finhackade
2-3 vitlöksklyftor, pressade
1 burk (240 g) blandade bönor
1 burk (240 g) kidneybönor
3/4 - 1.5 dl chunky salsa
1 tsk spiskummin
1-2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
(eventuellt lite salt och svartpeppar)

Så här gör du:

Värm oljan på medelvärme och fräs löken och morötterna. Tillsätt celeri, paprika, jalapeno och vitlök och fräs allting (glöm inte att röra om då och då) tills det mjuknat en aning (morötterna skall helst ha lite tuggmotstånd kvar). Tillsätt bönor, kryddor och salsa. Värm allting och smaka av med salt och svartpeppar.


PS: chilin på bilden innehåller en burk kikärtor istället för kidneybönor. Kikärtorna tar dock upp väldigt mycket vätska, så chilin tenderar att bli rätt torr, därför rekommenderar jag kidneybönor.

Inga kommentarer: