onsdag 31 december 2008

Citrusmarinerade bär

Varmrätter i all ära, men förr eller senare vill man ha en god dessert också. Här kommer ett förslag (för övrigt del av 2008-års nyårssupé hos mina föräldrar).


Typ: dessert

Lämpliga tillbehör:

Vaniljglass

Räcker till: 6 personer

Ingredienser:

1 liter djupfrysta hallon eller jordgubbar
1.5 dl socker
1.75 dl vatten
yttersta skalet från en citron (om du använder hallon) eller apelsin (om du använder jordgubbar)
saften från en citron (om du använder hallon) eller apelsin (om du använder jordgubbar)

Så här gör du:

Koka upp socker och vatten (rör om då och då) och låt koka några minuter. Riv det yttersta skalet från citrusfrukten (enklast är att använda ett zestjärn) och blanda med bären. Slå sockerlagen och fruktsaften över. Rör om ordentligt. Låt stå i minst 1h innan du serverar.


OBS: det är självklart inte nödvändigt att slaviskt följa hallon+citron / jordgubbar+apelsin. Exemplet på bilden föreställer hallon+apelsin.

Inga kommentarer: