På bilden: Rostbiff med sås -- tyvärr en rätt misslyckad bild.

Typ: varmrätt (eller stora mängder smörgåspålägg)
Lämpliga tillbehör:
Hasselbackspotatis, rösti, stekt potatis, potatisgratäng, pressad potatis eller annat potatisbaserat tillbehör, gele (svartvinbär, rödvinbär eller tranbär) samt lämplig sås.
Räcker till: 8 personer
Ugn: 125°C
Ingredienser:
1kg rostbiff
Salt
svartpeppar
4 gula lökar
2 klyftor vitlök
3 msk vatten
1 msk soja
1 msk viltfond
(eventuellt 1 msk rödvin)
maizenamjöl för redning
Så här gör du:
Ta fram köttet minst en timme innan du påbörjar resten, så att köttet hinner bli rumstempererat. Salta och peppra köttet på alla sidor. Skala och halvera lök och vitlök, lägg sedan halvorna längs sidorna på en ugnssäker form. Stick in en ugnstermometer i rostbiffen så att termometerns spets hamnar i köttets tjockaste del (mitt i) och lägg sedan ned köttbiten i ugnsformen.
Sätt ugnsgallret på nedersta falsen i ugnen och ställ sedan ugnsformen ovanpå. Stek tills termometern visar 55°C.
Ta ut köttet, lägg det på ett fat (om du lägger det på en skärbräda, se till att den har avrinningskanaler, annars kommer du att få torka upp köttsaft från bord och/eller golv) och täck över med aluminiumfolie. Låt rostbiffen svalna i cirka 15 minuter.
Sås:
Slå eventuell steksky i en kastrull tillsammans med löken och vitlöken. Späd med 3 msk vatten, soja, fond och eventuellt rödvin. Låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter. Sila bort löken och vitlöken, red sedan såsen med maizenamjöl.
Allergikoll: rätten blir bara glutenfri om du använder glutenfri soja! Var också noga att kolla efter vad viltfonden innehåller om du vill vara säker på att den blir laktos/mjölkproteinfri.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar