lördag 27 mars 2010

Morotskaka

Morotskaka -- kanske det saftigaste som finns? Mums är det åtminstone. Mycket mums.


Typ: dessert

Räcker till: 12 personer (OBS: morotskakan på bilden är en dubbel sats; om du skall göra enkel sats, använd mindre form än den på bilden!)

Ugn: 175°C

Ingredienser:

2 ägg
2 dl strösocker

1 dl matolja

3 dl rivna morötter (se till att de är saftiga!)

2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

50 gram philadelphiaost
2 dl florsocker
30 gram smält smör

Vispa socker och ägg vitt och pösigt (3-4 minuter). Rör ned matoljan.

Blanda torrvarorna.

Rör ned de rivna morötterna i smeten och rör sedan i mjölblandningen till en jämn smet.

Slå ut smeten i en form och grädda i 30-40 minuter på nedersta falsen.

När kakan har svalnat, rör philadelphiaosten mjuk och rör sedan ut florsockret i osten. Tillsätt till sist det smälta smöret (som skall ha svalnat såpass att det är fingervarmt) och rör sedan ihop till jämn smet. Bred smeten över kallnad kaka.

Dekorera eventuellt med rivna morötter.

Inga kommentarer: