onsdag 17 juni 2009

Enkelt pajskal

Paj (quiche) är en synnerligen enkel form av mat som kan varieras i det oändliga och som kan ätas både varm och kall.

Grunden till en paj är ett pajskal, som går till som följer att tillaga:

Typ: basrecept

Räcker till: 1 paj

Ugn: 225°C

Ingredienser:

1.5 dl vetemjöl
1.5 dl fullkornsvetemjöl
100g smör
1 msk olivolja
1 msk vatten

Så här gör du:

Blanda alla ingredienser utom vattnet i en matberedare tills det börjar ta ihop. Tillsätt vattnet och fortsätt blanda.

Häll ut degen i pajformen du tänkt använda (bäst är spännformar med non-stickbeläggning).

Om degen fortfarande är alltför smulig, arbeta ihop den med händerna. Börja sedan med att bygga upp kanterna i formen genom att trycka upp den med fingrarna. När kanterna är klara arbetar du ut resten av degen som botten. Låt gärna kanterna variera en aning i höjd, det ser mycket mer "äkta" ut på det sättet.

När du är klar med skalet, tryck ned ett bakplåtspapper ovanpå pajskalet och klipp av de delar av pappret som sticker upp över kanterna (annars finns det risk för att det tar eld om det kommer i kontakt med ugnens värmeelement).

När du gjort detta häller du ut ett lager av (torr) pasta, ris eller torra ärtor i pappret för att se till så att det håller sig på plats.

Grädda i ugn cirka 10 minuter.


OBS: Om du använder margarin istället för smör blir pajskalet laktosfritt, mjölkproteinfritt och veganskt.

Inga kommentarer: